Vores Historie

1935; Laurits Nielsen flytter til Skagen
Tilbage i 1935 flyttede familien Laurits Nielsen fra limfjordsøen Venø
til Danmarks nordligste by, Skagen. Her slog han sig ned 
som fisker og ernærede sig som sådan til 1939, hvor han oprettede
firmaet; Laurits Nielsen Fiskeeksport. 
Som tidligere fisker havde han sans for kvalitet og for at gøre gode
handler. De indkøbte fisk blev solgt til opkøbere i såvel Danmark som
udlandet, og han fik efterhånden stablet en god forretning på benene.

1958; En god idé bliver til
Villy Nielsen, der arbejdede som fiskeopkøber, gik delvis sin far
til hånde og bemærkede en stigende interesse for hummerkløerne, 
som var et biprodukt i eksportforretningen. De besluttede derfor at 
etablere en fabrikation af kødet fra hummerkløerne og sælge det 
som en delikatesse. 

En rask beslutning
Man begyndte straks at lede efter et egnet lokale og faldt over
en ombygget lade i Ålbæk, små tyve kilometer syd for Skagen.
Laden, der lå midt i byen, var forsøgt ombygget til salteri og
bød på tilstrækkelig plads. Efter en kort betænkningstid slog
man til og købte grund og lade for knap 11.000 kr.

Der var nok, både dengang og senere, en skawbo eller to der
undrede sig; hvorfor i Ålbæk? "Jeg var også selv lidt betænkelig
men blev hurtigt overbevist, da produktionen var i gang"
. Sådan
sagde en af stifterne af Launis, Villy Nielsen, der sammen med
en håndfuld dygtige piger og en rask mand skabte et solidt
fundament for virksomheden.

Fra hummere til rejer
Der var bare ét problem med ideen med hummerkløerne:
fiskerne fik pludselig ingen hummere i nettene. Man stod med
en ny fabrik uden råvarer og besluttede derfor at købe et parti
rejer i Skagen og sætte pigerne i gang med at pille dem.

Leverancerne af rejer var mere stabile, og der var forholdsvis
god afsætning, så derfor begyndte Laurits Nielsen & Søn, som
fabrikken blev døbt, også at producere friskpillede rejer i lage.

1960érne; Friskpillede Rejer
I løbet af 1960'erne blev mindstemålet for hummere desuden
sat så langt ned, at det ikke længere kunne betale sig at pille
kødet ud af kløerne, og fabrikkens kerneprodukt blev i stedet
de friskpillede rejer i lage.

Knap tre år efter starten i Ålbæk puslede man derfor allerede
med tanken om at åbne en filial. Der var ikke langt fra tanke til
handling, og i marts 1962 åbnede en ny rejepillefabrik i Tårs ved
Hjørring.

I 1966 var antallet af medarbejdere på de
to fabrikker steget til 160. Der blev produceret cirka 3000 kilo
håndpillede rejer om dagen. Til sammenligning producerer
knap 20 medarbejdere i dag, ved hjælp af maskiner, cirka
6000 kilo pillede rejer om dagen.



Den første rejepillemaskine
I 1967 blev Laurits Nielsen og Søn omdannet til Launis Fiske-
konserves, og omtrent samtidig blev den første rejepillemaskine
installeret. Det satte yderligere skub i produktionen, og snart 
var der ikke mere plads til at øge kapaciteten i Ålbæk.
 

 

70érne; Udviklingen tager fart
Året 1973 blev skelsættende for Launis. Navnet blev ændret
til A/S Launis Fiskekonserves, og en udbygning af fabrikken
blev mere og mere presserende. Af forskellige årsager blev
det dog først fem år senere - i 1978 - at den nye Launis
fabrik på Industrivej i Ålbæk blev indviet, og samtidig
blev der oprettet sildeproduktion i den gamle fabrik
på Læsøvej. 

80érne; 3. generation tiltræder
I de følgende år gik det for alvor stærkt. Gert Nielsen
vendte hjem efter nogle år i udlandet og trådte ind i
firmaet i 1982. Den nye fabrik blev udbygget yderligere,
så rejeproduktionen kunne blive suppleret med kaviar
og fiskepatéer, og sammen med sildeproduktionen blev
det hele samlet under et tag på Industrivej Nord i Ålbæk.

90érne; Rejefabrik i Skagen
I 1994 flyttede produktionen af rejer til en ny fabrik i
Skagen, hvor man i dag producerer både Launis friskpillede
rejer og andre skaldyrsprodukter ved hjælp af moderne
fremstillingsprocesser.

00érne; Det 5. produktben bliver en realitet
Det femte produktben blev en realitet i 2010, hvor det
første stegeanlæg til fiskefrikadeller blev indviet.

Kvalitet og smag er den røde tråd
Gennem alle årene har en stærk kvalitetsbevidsthed og faglig
stolthed løbet som en rød tråd gennem virksomhedens
historie - på tværs af generationer og produktkategorier.

Vi har altid sat en ære i at producere produkter af høj kvalitet
og med uovertruffen smag til de danske frokostborde, og uanset
om det gælder rejer, sild, kaviar, fiskepatéer eller fiskefrikadeller,
så er de gode råvarer, de smagfulde opskrifter og den
kompromisløse kvalitet altid vores varemærke.

Vores placering tæt ved en af Danmarks største fiskerihavne
sikrer os stabile leverancer af friske råvarer og en kort
forarbejdningsproces. Dette er grundlaget for virksomhedens
vækst og udvikling, og vi vil gøre vores yderste for at bevare
denne placering også i fremtiden.

 

 

Instagram

Fang os på instagram.com/launis_1958

Instagram

Follow us on: instagram.com/launis_1958

Kontakt os

Send os en mail nedenfor, så kontakter vi dig snarest

(*)
(*)
(*)